Hari Sukan SMK ST. Teresa kembali sekali lagi pada 28 julai yang lalu setelah 2 tahun menyepi akibat koronavirus yang melanda pada 2019. Kali ini, semua murid dan guru berusaha dalam menjayakan Hari Sukan dengan bersungguh-sungguh. 

Upacara perasmian Hari Sukan 2023 ini dilancar dengan perbarisan tabik hormat daripada setiap badan persatuan termasuklah Taekwondo ITF dan WTF serta Persatuan Pengakap yang baru sahaja ditubuhkan pada awal tahun ini.

Johan : Kor Kadet Polis

Naib Johan: Persatuan Pandu Puteri

Tempat Ketiga: Joyful Vanguard

Majlis diteruskan dengan nyanyian lagu Negaraku dan Ibu Pertiwiku yang dimainkan oleh Pasukan Pancaragam Brass SMK ST. Teresa diikuti bacaan doa oleh Nur Majdina dan prayer oleh Brenadeth Ivory.

Kemudian,  Puan Disin Anak Nyaom, Pengetua SMK ST.Teresa mengucapkan kata-kata aluan dan memberi kata-kata semangat pada atlet-atlet yang akan bertanding pada hari itu. Hari Sukan 2023 diisytiharkan oleh Puan Christina Tan, Yang Dipertua PIBG SMK ST.Teresa. Upacara pagi itu dihias dengan upacara mengibarkan bendera kejohonan oleh Kadet Polis dan bacaan ikrar kejohanan oleh wakil atlet. Setelah itu, pencepaian cenderamata kepada tetamu kerhormat.

Majlis Perasmian dimeriahkan dengan persembahan oleh Kelab Kecergasan SMK ST.Teresa.

 

 

Acara Kejohanan pun bermula. Antara acara yang ada pada tahun ini termasuklah larian 4×400 dan lompat jauh. Pada masa yang sama, sukarelawan dari Persatuan Kadet Bomba & Penyelamat, Persatuan Bulan Sabit Merah, Persatuan Kadet Remaja Sekolah dan Persatuan Pandu Puteri turut membantu memastikan acara kejohanan berjalan dengan lancar.

Segelintir daripada sukarelawan membantu mengangkat peralatan sukan, payung, makanan dan air manakala ada yang bertugas untuk mengawasi kawasan, merawat atlet yang cedera, mengambil masa  dan mengambil jarak lompatan atlet lompat jauh.  

Acara kejohanan berakhir sekitar pukul 4:45 petang. Para guru turut berlumba dalam acara 4×100 dan gelagat mereka menghidupkan lagi suasana pada petang itu.

Majlis penutupan bermula dengan semua rumah sukan berbaris di hadapan astaka diikuti dengan ucapan penutupan daripada pengetua. Juru acara mengumukan keputusan acara kejohanan dan penyampaian hadiah kepada pemenang diakhiri dengan upacara menurunkan bendera kejohanan dan nyanyian lagu sekolah. 

 

Tahniah kepada semua pemenang perbarisan tabik hormat dan pemenang acara kejohanan Hari Sukan 2023. Terima kasih saya ucapkan kepada semua guru yang telah memerah tenaga dalam melatih para atlet dan kadet yang berkawad. Semoga kita dapat menyertai Hari Sukan lagi pada tahun hadapan.

Amare et servire,

Iris Sofea

4 Joy