Bulan Julai 2023 di SMK St Teresa dimulakan dengan pelancaran Minggu Bahasa Melayu. Panitia Bahasa Melayu telah berjaya menganjurkan beberapa aktiviti. Minggu Bahasa Melayu dimulakan dengan Pertandingan Congkak kemudian Pertandingan Dendangan Syair, Pertandingan Eja Dengan Betul dan diakhiri dengan Pertandingan Pengucapan Spontan.

Minggu Bahasa Melayu dimulakan dengan Pertandingan Congkak yang telah diadakan pada 4 Julai 2023.  Walaupun setiap pusingan amat sengit, para peserta terlihat sungguh bersemangat untuk meragut tempat pertama.

Seterusnya, Pertandingan Dendangan Syair telah diadakan pada 5 Julai 2023. Kebanyakan para peserta kelihatan gementar namun masih mencuba yang terbaik.

Pada 6 Julai pula, Pertandingan Eja Dengan Betul telah diadakan. Pengacara menyebut beberapa perkataan dan murid-murid mengeja perkataan tersebut dengan betul secara bertulis. Murid yang layak ke pusingan seterusnya dikehendaki untuk mengeja ayat yang diberikan secara spontan untuk memperoleh mata.

Minggu Bahasa Melayu diakhiri dengan Pertandingan Pengucapan Spontan yang telah diadakan pada 7 Julai. Setiap peserta akan diberi 3 minit untuk berfikir tentang tema yang telah dipilih & memberi idea/pendapat/komen yang bernas. 

Terima kasih dan tahniah diucapkan kepada para murid yang telah sudi menyertai Minggu Bahasa Melayu. Syabas kepada semua peserta!

Terima kasih anak buaya,
Sekian saja dari saya

Love and Serve,

Suhaila, Iris Sofea, Jenani 

4 Joy